Επιβιώνοντας στο Survivor

Η μελέτη ανάλυσης του πλαισίου αντικοινωνικής συμπεριφοράς στο δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι, από τον Christopher Wilson της Σχολής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνιών του Πανεπιστήμιου της Φλόριντα, αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά και τους φανατικούς τηλεθεατές του παιχνιδιού…

survivor-6

Στην πραγματικότητα, ο σκοπός  και η φύση της τηλεόρασης  έχουν αλλάξει από τότε που οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ανάλυση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς για αυτόν τον τύπο τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Αυτή η μελέτη εξέτασε το περιεχόμενο των επτά πρώτων κύκλων του Survivor στην Αμερική, όπου είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα reality, για να καθορίσει τους τύπους, τη συχνότητα και το πλαίσιο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που παρουσιάζονται στη σειρά, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις του προγράμματος στους μακροχρόνιους θεατές, με βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κοινωνικής μάθησης και κουλτούρας.Survivor 2: Άγριος καβγάς Μαχητών: Ηλίας σε Θοδωρή: «Όλο κατινιές. Για ποιο λόγο τα λες;»

Συνοπτικά, διαπιστώθηκε ότι:

  • Στις 76,4 ώρες προγράμματος που αναλύθηκαν, κωδικοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων της μελέτης, τεκμηριώθηκαν 4.207 αντικοινωνικές πράξεις.
  • Η έμμεση επιθετικότητα και η λεκτική επιθετικότητα βρέθηκαν να είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι τύποι αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
  • Ο αριθμός των αντικοινωνικών πράξεων (4,207) και ο ρυθμός τους (45,7 πράξεις ανά ώρα) στις επτά πρώτες σεζόν του Survivor που αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη,  είναι υψηλότερες από τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε τηλεοπτικό reality,  που πραγματοποιήθηκε το 1997.
  • Επίσης σημαντικό εύρημα, που  στη νεώτερη μελέτη αναδεικνύεται με σαφήνεια, είναι ότι οι μακροχρόνιοι θεατές του Survivor, γίνονται δέκτες υψηλότερης δόσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς από ότι οι τακτικοί θεατές των δελτίων ειδήσεων ή/και άλλων προγραμμάτων reality.
  • Οι μακροχρόνιοι θεατές του Survivor, πιθανόν αλληλεπιδρώντας με τα πρότυπα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που δέχονται σε μεγάλες δόσεις, συντάσσονται σε ομάδες (πάλι κατά τα πρότυπα του παιχνιδιού) με έντονα και επιθετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μεταξύ τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.