Συμφωνίες κυρίων!..

Οργιάζουν οι φήμες, σε πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύου, ότι οι οκτώ πρώτοι παίκτες του παιχνιδιού είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν το χρηματικό έπαθλο.. και τελικά το έκαναν!

Οπως ακούγεται, συμφωνήθηκε οι δυο πρώτοι να πάρουν από 30.000 ευρώ και οι άλλοι έξι να μοιραστούν τα υπόλοιπα. Είναι σωστή μια τέτοια κίνηση – συμφωνία; Ο καθένας όπως το βλέπει.. αλλά για εμένα όχι, γιατί δείχνει πρώτα από όλα συμφέρον, ότι τους νοιάζει πριν από οτιδήποτε άλλο να πάρουν με όποιο τρόπο μπορούν ένα κομμάτι από την πίτα.. Δείχνει ότι πάνω από όλα βάζουν τα χρήματα! Η εμπειρία ζωής.. το ταξίδι.. η χαρά της νίκης, η εξερεύνηση των ορίων μας.. όλα αυτά τα χαριτωμένα που μας λένε, ίσως να έχουν την σημασία τους αλλά είναι απελπιστικά μικρή μπροστά στα χρήματα.. γι αυτά γίνονται όλα! Εστω κι έτσι.. να δεχτούμε ότι δεν είναι κακό.. αλλά προσπάθησε να νικήσεις… όχι να καλύψεις τα νώτα σου με μια υπόγεια συμφωνία στη περίπτωση που χάσεις..

Θα ήταν πολύ διαφορετικό και θα μου άρεσε, αν ο πρώτος νικητής αποφάσιζε με δική του πρωτοβουλία να δώσει ένα μέρος του χρηματικού του επάθλου στον δεύτερο γιατί  απλά ήταν πολύ καλός και άξιος αντίπαλος! ή αν έδινε ένα μέρος σε κάποια φιλανθρωπία… Αφού ο κόσμος τον στήριξε.. να επιστρέψει ένα μέρος του χρηματικού του επάθλου στον κόσμο!.. με δική του πρωτοβουλία, αυθόρμητα χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι!..

Στο CBS υπάρχει ειδικός όρος που απαγορεύει την » Αθέμιτη διανομή κερδών » γιατί όπως λένε οι Αμερικάνοι που είναι μετρ του είδους στα παιχνίδια επιβίωσης, κάτι τέτοιο μειώνει ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και κυρίως την » δραματικότητα » του παιχνιδιού! Στον δικό μας τελικό του Nomads 2 και ο Χανταμπάκης και ο Μόργκαν ήξεραν – αν είναι αλήθεια τελικά οι φήμες – ότι χάσουν κερδίσουν θα πάρουν από 30.000 ο καθένας.. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχολογία τους και ίσως το αποτέλεσμα.. αν ήξεραν ότι ο νικητής θα πάρει 150.000 και ο ηττημένος τίποτα; γιατί απλά αυτός είναι ο κανόνας και η φιλοσοφία του παιχνιδιού.. Ένας θα »επιβιώσει!»

Στο Αμερικάνικο Survivor το έπαθλο είναι πραγματικά εξωφρενικό! ένα εκατομμύριο δολάρια! Αυτό όμως έχει συμβάλει στον ανταγωνισμό, στις συγκρούσεις, στην ιδιαιτερότητα, την άγρια ομορφιά και τελικά στην επιτυχία αυτού του παιχνιδιού.. Ο αγώνας για ένα τέτοιο έπαθλο! Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι παίκτες εκεί σκεφτόντουσαν ότι 1 εκατ. είναι πολύ μεγάλο ποσό… ας το μοιραστούμε 5, 10, 15 παίκτες μαζί!..

Είμαστε περίεργος λαός.. η έστω τηλεθεατές.. Βλέπουμε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια στον κόσμο και αντί να τα χαρούμε, να τα απολαύσουμε, εμείς προσπαθούμε να τα αλλάξουμε, να τα φέρουμε στα δικά μας μέτρα.. να τα κάνουμε όπως μας αρέσει σε εμάς! Ο κάθε ένας από τη δική του θέση και τη δική του οπτική γωνιά.. και φυσικά για το δικό του συμφέρον, μικρό η μεγάλο!

Οι παραγωγές μας παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή στα παιχνίδια… ειδικά στο Nomads.. Οι κανόνες είναι από ελαστικοί έως ανύπαρκτοι.. Η κάθε σαχλαμάρα βαφτίζεται »ανατροπή». Οι παίκτες θεωρούν πως ξέρουν αυτοί καλύτερα πως πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα.. και το κάνουν παρουσιάζοντας το μάλιστα σαν μεγαλοψυχία!.. Κέρδισε -αν είσαι ικανός- και μετά μοίρασε τα όλα στους φτωχούς.. αν είσαι μεγαλόψυχος και δεν θα μπορεί να σου πει κανείς τίποτα..

Εμείς δε οι τηλεθεατές βαφτίζουμε κλίκα αυτούς που αντιπαθούμε και όμορφο »παρεάκι» αυτούς που συμπαθούμε! Ψηφίζουμε εκατοντάδες φορές και με τα δύο χέρια τον αγαπημένο μας παίκτη ελπίζοντας πως οι αντίπαλοι οπαδοί.. δεν θα έχουν τα ίδια κουράγια με εμάς να ακολουθήσουν τον εξαντλητικό ρυθμό μας! Και μετά όλοι εμείς μαζί θα μιλάμε για αδικίες, για στημένα παιχνίδια και θα δηλώσουμε με έμφαση ότι δεν θα το ξαναδούμε για να βάλουν μυαλό..

Συμπερασματικά λοιπόν αυτά τα παιχνίδια επιβίωσης δεν μας αρέσουν γι αυτό που είναι πραγματικά.. για αυτό που μας προσφέρουν.. μας αρέσουν γιατί ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει.. είτε είναι παραγωγή είτε παίκτης είτε τηλεθεατής.. και εμείς μετά ανάλογα τις προτιμήσεις μας μπορούμε να το καταδικάσουμε ή να το αποθεώσουμε! Αυτά τα δύο θέλουμε τελικά από τα παιχνίδια, όχι την απόλαυση τους.. γι αυτό προσπαθούμε τόσο πολύ να τα φέρουμε στα μέτρα μας!

3 σκέψεις σχετικά με το “Συμφωνίες κυρίων!..

  1. Ένα like δεν είναι αρκετό!!! Μπράβο για κάθε λέξη, για κάθε άποψη, για κάθε σχόλιο! Είναι σκληρή η αλήθεια και το πρόσωπό της άσχημο και χωρίς φτιασίδια. Κι όποιος τη λέει, κακός, ζηλιάρης και πικρόχολος. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία του τύπου! Δεν έχω λόγια, πραγματικά! Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη «τρελή» σε αυτή τη χώρα….

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. Οπως έλεγε και ένας φιλόσοφος.. το να σκέφτεσαι κόντρα στην εποχή σου είναι ηρωισμός.. το να το λες κιόλας είναι τρέλα.. Μην ανησυχείς λοιπόν δεν είσαι η μόνη »τρελή» κάπου εδώ γύρω υπάρχουν μερικοί ακόμα..

      Αρέσει σε 2 άτομα

      1. Υπάρχουν χαμένοι στη λάσπη που μας περιβάλλει. Απαισιόδοξο; Μπορεί… Σίγουρα πάντως ρεαλιστικό αλλά και από την άλλη ανακουφιστικό. Κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, έτσι δεν είναι;

        Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.