Exathlon

Exatlon Mexico | Episode 29 Photos
από το Exathlon Mexico 2018

Το Exathlon (Exatlon σε ορισμένες χώρες) είναι μια μορφή αθλητικού reality, όπου δύο ομάδες παιχτών συναγωνίζονται σε ειδικά κατασκευασμένα Parkours.

Οι ομάδες αποτελούνται, η μία από αθλητές (εν ενεργεία, πρώην, Ολυμπιακούς κ.α.), από  επαγγελματίες του αθλητισμού και διασημότητες και η άλλη από μη διάσημους ανθρώπους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που διαθέτουν υψηλές αθλητικές ικανότητες. Γενικά, όλοι οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν ισχυρές σωματικές και αθλητικές ικανότητες.

Το Exathlon είναι ένας ομαδικός διαγωνισμός που μετατρέπεται σε ατομικό τις τελευταίες εβδομάδες του. Τελικά κορυφώνεται όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα εκ των διαγωνιζομένων, στέφονται πρωταθλητές του Exathlon. Το τελικό σχήμα ποικίλλει, εφ όσον σε ορισμένες χώρες, το τελικό ζευγάρι ανταγωνίζεται και ο ένας από αυτούς στέφεται ο πρωταθλητής του Exathlon.

Το Exathlon προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 2017 και από τότε έχει διακριθεί επιτυχώς στο Μεξικό (TV Azteca), στις Η.Π.Α. (Telemundo), στη Ρουμανία (Kanal D) και στην Κολομβία (Canal RCN). Το Exathlon Hungary ξεκινά το χειμώνα του 2019.

Η παραγωγή του Exathlon

Το Exathlon παράγεται από την Acun Medya. Η  Acun Medya ιδρύθηκε το 2004 και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και παραγωγή τηλεοπτικών παιχνιδιών και reality στην Τουρκία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Από την ίδρυσή της, η Acun Medya γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη, καταλαμβάνοντας  εξέχουσα θέση μεταξύ των ισχυρών παραγωγών reality σε παγκόσμιο επίπεδο. διεθνώς αναγνωρισμένων μορφών, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών εκδόσεων The Voice, Survivor και Got Talent. Το Exathlon γυρίζεται στη Δομινικανή Δημοκρατία όπως και το Survivor.

Το περιεχόμενο του Exathlon

Μια σεζόν του Exathlon προβάλλεται στην τηλεόραση για 4 ή 5 νύχτες την εβδομάδα και για περίοδο τουλάχιστον 12 εβδομάδων που μπορεί να φτάσουν έως και 20 εβδομάδες.

Κάθε μέρα οι ομάδες ανταγωνίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα αθλήματα parkour. Τα αθλήματα εκτελούνται ως αγώνες μεταξύ δύο παιχτών. Η πρώτη ομάδα που θα επιτύχει 10 νίκες στέφεται νικητής της ημέρας.

Το βασικό σημείο διαφοράς του Exathlon με άλλα reality επιβίωσης είναι τα σύνθετα αγωνίσματα parkour που μπορούν να δοκιμάσουν και τον πιο επιτυχημένο αθλητή. Τα αγωνίσματα συνδυάζουν διαδρομές με πισίνες, εμπόδια, δοκούς ισορροπίας, δίχτυα άμμου και λάσπης, σήραγγες, ισορροπία πάνω ή κάτω από δοκούς, πτώση από πλατφόρμες και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.

Κάθε parkour έχει ένα επιπλέον εμπόδιο μέχρι τον τερματισμό,  που αλλάζει σε κάθε παιχνίδι και απαιτεί διαφορετικές αθλητικές ικανότητες. Οι τερματισμοί του παιχνιδιού περιλαμβάνουν πάνω από 50 διαφορετικές δοκιμασίες. Τα parkours είναι μακρές διαδρομές που απαιτούν αρκετές αθλητικές ικανότητες. Το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε συνδυασμό ταχύτητας, κολύμβησης, άλματος, ισορροπίας, ευελιξίας, δύναμης, επιδεξιότητας, συντονισμού μυϊκής μνήμης και αθλητικής νοημοσύνης. Το Exathlon δοκιμάζει όλες τις πτυχές των ικανοτήτων ενός αθλητή.

Οι παίχτες πρέπει να εκτελούν τη δοκιμασία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση στην κατάταξή τους στην ομάδα. Αυτές οι βαθμολογίες είναι σημαντικές, καθώς σε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι πιο αδύναμοι διαγωνιζόμενοι και από τις δύο ομάδες αποβάλλονται από το παιχνίδι οριστικά.

Ο οικοδεσπότης του Exathlon, που σχολιάζει κάθε αγώνα,  παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του παιχνιδιού, καθοδηγώντας τον θεατή να αντιληφθεί και να απολαύσει το κάθε παιχνίδι. Ο σχολιασμός του παιχνιδιού σε αθλητικό στυλ είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του.

Το ομαδικό στάδιο.

Σε κάθε ομάδα, οκτώ έως δέκα παίχτες,  ανταγωνίζονται εβδομάδα την εβδομάδα, με τους πλέον αδύναμους σε επιδόσεις να αποχωρούν κάθε εβδομάδα.

Μόλις φτάσει το Exathlon στους τελευταίους 8 παίχτες, η μορφή του μετατρέπεται σε ατομική.

Το ατομικό στάδιο

Οι 8 φιναλίστ ανταγωνίζονται μεταξύ τους (σε ζευγάρια) ώστε να στεφθεί ο Πρωταθλητής ή οι Πρωταθλητές του Exathlon (αν πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα).

Εκτός από τα αγωνίσματα, το Exathlon περιλαμβάνει επίσης παιχνίδια Quiz που παίζονται μία φορά την εβδομάδα μεταξύ των δύο ομάδων.

Η παραγωγή διοργανώνει επίσης μεμονωμένους αγώνες ή τουρνουά μεταξύ ομάδων διαφορετικών χωρών σε περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.