Ξέρουμε να χάνουμε?

Σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε αγώνα υπάρχει ο νικητής και ο ηττημένος.. Θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε.. αλλά θα ξαναπαίξουμε, θα αγωνιστούμε ξανά. Το πως θα αντιμετωπίσουμε, πως θα διαχειριστούμε την νίκη ή την ήττα μας, θα δείξει τον χαρακτήρα μας.

Από το πρώτο Survivor ακούμε το ίδιο : το παιχνίδι είναι στημένο. Φυσικά το λένε οι οπαδοί της ομάδας που χάνει, γιατί όσοι υποστηρίζουν την ομάδα που κερδίζει έχουν άλλη γνώμη (απλώς η ομάδα τους ήταν καλύτερη). Ώσπου να τους έρθει μία ήττα.. τότε το παιχνίδι θα έχει στηθεί εναντίον τους!

Στημένη πάντα και η ανάδειξη νικητή με ψηφοφορία, είτε γιατί: δεν άνοιγαν οι τηλεφωνικές γραμμές.. δεν μέτρησαν τις ψήφους μας.. είτε γιατί: μπήκαν στο παιχνίδι οι στοιχηματικές.. ο Γκότσης είχε μεγαλύτερη απόδοση.. Αλλά και στα παιχνίδια όπου ο νικητής βγαίνει με αγώνισμα θα υπάρχει πάντα η άποψη : του το χάρισαν.. έβαλαν αγώνισμα που τον ευνοούσε..

Στο Survivor 3 υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, βρίσκονται αντιμέτωπες δύο χώρες.. οι Έλληνες τηλεθεατές δεν χρειάζεται να χωριστούμε σε ομάδες. Όλοι μαζι έχουμε έναν αντίπαλο.. υποστηρίζουμε την ομάδα μας.. Μία ομάδα που, καλώς ή κακώς , έχει το όνομα της χώρας μας.

Όμως συνεχίζουμε να μιλάμε για στημένο παιχνίδι.. Η θεωρία του Τούρκου παραγωγού που θα βοηθήσει την ομάδα της χώρας του, κερδίζει έδαφος.. δεν πρόκειται να αφήσει να κερδίσει Έλληνας..   Η ανακοίνωση ότι τελικά θα υπάρχουν δύο νικητές, ένας από καθε χώρα, δεν μας πτοεί.. φοβάται ότι θα βγεί νικητής ‘Ελληνας.. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταματούν..

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε με ήττες..  στα πρώτα έξι αγωνίσματα είχε τέσσερις ήττες.. Ήταν αρκετές για να απογοητευτεί το κοινό? να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί το Survivor? ότι οι παίκτες μας δεν αξίζουν? Ακόμη και οι δύο νίκες της ελληνικής ομάδας να θεωρηθουν «μικρές» χωρίς ιδιαίτερη σημασία ?

Θέλουμε μόνο να κερδίζουμε? Οι μόλις τέσσερις ήττες, μας αποθαρρύνουν τόσο? Σε ένα παιχνίδι γίνεται να κερδίζουμε πάντα? Απαξιώνουμε τους παίκτες μας , χωρίς να τους έχουμε γνωρίσει.. ζητάμε παίκτες προηγούμενων παιχνιδιών για να ζήσουμε τις παλιές συγκινήσεις.. Δώσαμε χρόνο σε νέες? Σε μόλις μία εβδομάδα απογοητευτήκαμε.. απαξιώσαμε και το παιχνίδι και την ομάδα μας.

Στην ψυχολογία υπάρχει ο όρος  επιβεβαίωση προκατάληψης . Αυτή είναι η τάση στον άνθρωπο να ερμηνεύσει τις πληροφορίες με έναν τρόπο που να επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις του. Και εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι το παιχνίδι είναι στημένο εναντίον μας.. όταν χάνουμε.. Όταν κερδίζουμε είμαστε απλώς καλύτεροι!

Γιατί συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι αν το θεωρούμε στημένο?

 

 

 

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ξέρουμε να χάνουμε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.