Ένα τρόπαιο για δύο? Πως μπορείς να το κόψεις στη μέση? Το Survivor, το απόλυτο παιχνίδι επιβίωσης, μας δίνει μαθήματα διπλωματίας, πολιτικής ή απλών οικονομικών?
Στο πρώτο συμβούλιο του νησιού, ο Σάκης Τανιμανίδης ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα υπάρχουν φέτος. Έτσι μάθαμε ότι θα μπουν από νωρίς νέοι παίκτες στο παιχνίδι , θα κρατηθεί ισορροπία σε κάθε ομάδα στον αριθμό αντρών και γυναικών και ότι.. θα έχουμε δύο νικητές!
Σε όλα τα παιχνίδια επιβίωσης οι παίκτες ξεκινούν ενταγμένοι σε ομάδες, αλλά από την αρχή ξέρουν ότι στον τελικό ένας μόνο θα σηκώσει το τρόπαιο. Ένας θα είναι ο νικητής! Το Survivor 3 έχει βέβαια την ιδιαιτερότητα ότι οι παίκτες δεν χωρίστηκαν απλά σε δύο ομάδες, αλλά με κριτήριο την εθνικότητά τους. Οι ομάδες αυτές άλλωστε, δεν έχουν τυχαία ονόματα.. είναι Ελλάδα και Τουρκία.
Αν είναι σωστό σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, μια ιδιωτική παραγωγή να χρησιμοποιεί τις ονομασίες δύο χωρών, ο καθένας μας μπορεί να το κρίνει. Ας το θεωρήσουμε όμως μόνο έναν ωραίο, ηχηρό τίτλο που έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ας το δούμε απλώς ως ένα παιχνίδι ανάμεσα σε ανθρώπους δύο εθνικοτήτων.
Η παραγωγή λοιπόν, επέλεξε 12 Έλληνες και 12 Τούρκους με βασικό κριτήριο να σχηματιστούν δυο ομάδες που θα είναι ισοδύναμες, ώστε το τηλεοπτικό αποτέλεσμα να έχει αγωνία και ενδιαφέρον για τον θεατή. Έχει βέβαια την δυνατότητα στην διάρκεια του παιχνιδιού να φέρει νέους παίκτες, να αλλάξει τους κανονισμούς, να κάνει οτιδήποτε για να κρατήσει το παιχνίδι αμφίρροπο.. άρα και το ενδιαφέρον του τηλεθεατή αμείωτο.
Όλα αυτά τα είχαμε δει και στα δύο προηγούμενα Survivor.. κανονισμούς να αλλάζουν ή να προστίθενται νέοι.. ανάλογα με την έκβαση του παιχνιδιού ή την αποκατάσταση της χαμένης ισορροπίας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το πραγματικά καινούριο είναι τα δύο τρόπαια, οι δύο νικητές! Ένα παιχνίδι λοιπόν που μας προκαταβάλλει ότι και οι δύο πλευρές θα νικήσουν. Δύο νικητές λοιπόν, ένας Ελληνας και ένας Τούρκος.
Το εγχείρημα Survivor Ελλάδα εναντίον Τουρκίας είχε ξαναγίνει το 2006, 13 χρόνια πριν. Οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν και στον τελικό έφτασαν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, ο νικητής κρίθηκε σε διπλό αγώνισμα μεταξύ τους. Άρα, γιατί φέτος θα έχουμε δύο νικητές; Έναν για κάθε χώρα;
Η πρώτη σκέψη είναι ότι ίσως θέλει να καταρρίψει την θεωρία: είναι τούρκικη παραγωγή, άρα θα είναι Τούρκος ο νικητής. Είναι σωστή κίνηση όμως αυτή; Πρέπει η παραγωγή ενός παιχνιδιού να επηρεάζεται από το τι θα πει ο κόσμος; Δεν θα μπορούσε η καχυποψία αυτή να διαλυθεί απλά, με την ανάδειξη νικητή από αγώνισμα και όχι από την ψηφοφορία του κοινού;
Η δεύτερη σκέψη, μήπως είναι απλώς η απόφαση ενός επιχειρηματία που δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν πελάτη του; Έτσι όμως δεν στηρίζει το ίδιο του το προϊόν. Θυμίζει παιχνίδι παιδιών όπου οι μεγάλοι προσπαθούν να μείνουν όλα ικανοποιημένα, κανένα να μην νιώσει ότι έχασε. Εδώ όμως έχουμε ένα «σκληρό» παιχνίδι επιβίωσης. Δεν θα έμεναν άραγε και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες αν ο νικητής έβγαινε από αγώνισμα;
Αναπόφευκτα έρχεται και η τρίτη σκέψη. Μήπως οδηγήθηκαν στην ιδέα των δύο νικητών, ακριβώς γιατί πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία; Ενας νικητής στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν μπορεί να αναδειχθεί παρά μόνο με αγώνισμα.. γνωρίζουμε ότι η περίπτωση της μίας, κοινής ψηφοφορίας δεν είναι εφικτή λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών. Η λύση? οι νικητές πρέπει να είναι δύο, το τρόπαιο θα μοιραστεί.
Το Survivor είναι επιχείρηση, το τηλεοπτικό κανάλι που το προβάλλει επίσης, πέρα από τα κέρδη των διαφημίσεων, υπάρχουν και τα έσοδα από τις ψηφοφορίες. Οι ψήφοι των τηλεθεατών μεταφράζονται σε ευρώ και σε τούρκικες λίρες.. και η βραδιά του τελικού δίνει πάντα τις περισσότερες ψήφους, τα περισσότερα χρήματα.. Άρα.. δύο ξεχωριστοί τελικοί, δύο ψηφοφορίες, δύο νικητές!
ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ
Με ποιον τελικά ανταγωνίζονται οι παίκτες; Ως ομάδες η μία χώρα με την άλλη; Ατομικά ο καθένας εναντίον των συμπαικτών του; Υπάρχει ένα δεύτερο παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι;