Ο χορός των στατιστικών

Αν ανατρέξουμε στο πρώτο Survivor, θα αντιληφθούμε ότι τα αγωνίσματα αποτελούσαν το 1/2 του καθημερινού επεισοδίου. Εξίσου μεγάλη βαρύτητα είχε το reality, δηλαδή η προβολή της καθημερινότητας των παικτών, των αντιξοοτήτων, των προστριβών και η ανάδειξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους μέσα από την επικοινωνία με τους συμπαίκτες τους.

Στο δεύτερο Survivor αρχίζει να δίνεται μία μεγαλύτερη έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού ως προς τη διάρκεια της προβολής του. Βέβαια, εισάγονται πλέον και τα αγωνίσματα των συμβόλων, γεγονός που αυτομάτως στρέφει κατά πολύ την προσοχή μας στη συνολική επίδοση του κάθε παίκτη. Αρχίζουν, λοιπόν, να γίνονται ακόμη περισσότερο ενδιαφέροντα τα στατιστικά με τη σειρά κατάταξης των παικτών ανάλογα με τις νίκες και τις ήττες τους.

Φέτος, η ισορροπία ανατρέπεται. Τα αγωνίσματα επάθλων (φαγητό, ταξίδια, αυτοκίνητα, επικοινωνία) πολλαπλασιάζονται. Υπάρχουν επεισόδια στα οποία παρακολουθούμε δύο ή και τρία αγωνίσματα στη σειρά. Η καθημερινότητα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου, οι καβγάδες, που αυξάνουν την τηλεθέαση, εκτυλίσσονται πλέον στον αγωνιστικό χώρο, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αναλωθεί το επεισόδιο σε εικόνες και περιστατικά που συμβαίνουν στις παραλίες των ομάδων. Αρκούν οι ατομικές συνεντεύξεις και λίγοι διάλογοι στην καλύβα.

Το αποτέλεσμα; Η στατιστικολογία φτάνει στην κορύφωσή της. Πίνακες αναρτώνται στο διαδίκτυο, τα δεδομένα ανανεώνονται συνεχώς και έτσι όλοι μπορούν να έχουν είτε μία σφαιρική είτε μία πιο αναλυτική παρουσίαση του αγωνιστικού προφίλ κάθε παίκτη.

Μία ακόμη απόδειξη της έμφασης που δίνεται στα  στατιστικά είναι και η εξής: Στα προηγούμενα Survivor δεν γινόταν λόγος γι’ αυτά τόσο συχνά όσο φέτος. Ειδικά στο Survivor 1, η λέξη «στατιστικά» δεν ακούστηκε ποτέ! Τώρα πια ο Σάκης Τανιμανίδης και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες τα αναφέρουν συνεχώς. Μάλιστα, κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι η επίδρασή τους στην ψυχολογία των παικτών είναι έντονη και καθορίζει τη στάση τους στα αγωνίσματα.

Είναι όμως γεγονός ότι δεν επηρεάζονται μόνο οι παίκτες από τα στατιστικά αλλά και οι ίδιοι οι τηλεθεατές. Ενίοτε η ατομική επίδοση ενός παίκτη διαμορφώνει την εικόνα την οποία έχουμε γι’ αυτόν. Είναι συχνό φαινόμενο να ταυτίζεται ο νικητής του παιχνιδιού με το πρώτο όνομα του πίνακα στατιστικών, ο δεύτερος με το αμέσως επόμενο όνομα κ.ο.κ. Εκείνοι που είναι λιγότερο ικανοί στα αγωνίσματα χάνουν έδαφος απέναντι στους πιο δυνατούς και σε ακραίες περιπτώσεις απαξιώνονται εντελώς.  

Παρατηρείται, λοιπόν, η εξής τάση: Θέλουμε να εκφέρουμε γνώμη για έναν παίκτη; Θα κοιτάξουμε τα στατιστικά. Θέλουμε να ψηφίσουμε έναν παίκτη για αποχώρηση; Θα κοιτάξουμε τα στατιστικά. Θέλουμε να «αποστομώσουμε» κάποιον φίλο μας που υποστηρίζει έναν αδύναμο αγωνιστικά παίκτη; Θα τον παραπέμψουμε στα στατιστικά!

Τελικά, τι παίζει μεγαλύτερο ρόλο; Η επίδοση στα αγωνίσματα ή η προσωπικότητα κάποιου; Οι νίκες ή ο χαρακτήρας; Η δύναμη του σώματος, του μυαλού ή της ψυχής του; Ποιος είναι ο πραγματικός Survivor για τον τηλεθεατή; Ένας παίκτης που διακρίνεται στο στίβο και το στόχο ή εκείνος που μπορεί να επιβιώσει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, μαζί με άλλους ή και μόνος του;

Σίγουρα, ο πραγματικός Survivor είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω –και, πιθανόν, αυτός που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας να πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ένας πίνακας στατιστικών δεν μπορεί να τις συμπεριλάβει. Γιατί οι περισσότερες απ’ αυτές δεν υπολογίζονται με ποσοστά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.