Ομαδικό ή ατομικό;

Κατά καιρούς ακούμε τους παίκτες να παραπονιούνται  για στρατηγική κάποιων που διαλέγουν στα ματσαρίσματα αδύνατους αντιπάλους για να αυξήσουν τα στατιστικά τους και τη δημοφιλία τους.  Κατηγορούν συμπαίκτες τους για ατομισμό, εγωισμό και έλλειψη ομαδικού πνεύματος. Τελικά η δημιουργία δύο ομάδων κάνει το Survivor ένα ομαδικό παιχνίδι ή αυτό είναι από την αρχή ως το τέλος ουσιαστικά ατομικό;

Οι λόγοι που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους σε μία τέτοια σκληρή δοκιμασία για αρκετούς μήνες ποικίλλουν. Σίγουρα ένας είναι αυτός που θα κερδίσει αλλά όλοι αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν ο καθένας το δικό του όνειρο, να βοηθηθούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ή να αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσα από την δημοσιότητα. Ένας άλλος παράγοντας είναι βέβαια και η πρωτόγνωρη εμπειρία που θέλουν να βιώσουν. Ως μονάδες μπαίνουν, λοιπόν, στο παιχνίδι και ως μονάδες αποχωρούν από αυτό.

Τα άτομα αυτά όμως καλούνται να ενταχθούν σε ομάδες. Τι μπορεί να τους «δέσει», να τους κάνει ένα σύνολο με κοινό στόχο; Και τι μπορεί να διατηρήσει τις ισορροπίες που εύκολα ανατρέπονται όταν συμβιώνουν τόσοι άνθρωποι με τις δικές τους ιδιαιτερότητες;  Δεν υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο για να τα καταφέρει κάποιος που ζει μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες από την ανάγκη για επιβίωση.

Αν παραλληλίσουμε μία ομάδα του Survivor με την κοινωνία μας, θα αντιληφθούμε ότι και τα δύο είναι σύνολα απαραίτητα για την ύπαρξη των μερών που τα απαρτίζουν. Με άλλα λόγια το άτομο για να επιβιώσει χρειάζεται το σύνολο/ομάδα και τη βοήθεια των υπόλοιπων συνανθρώπων του/συμπαικτών του. Είναι γνωστή εξάλλου η άποψη του Αριστοτέλη, ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και ότι όποιος μπορεί να επιβιώσει μόνος του δεν είναι άνθρωπος αλλά ή θεός ή αγρίμι. Για να υπάρξει αυτάρκεια, το άτομο έχει ανάγκη το σύνολο με τον ίδιο τρόπο που η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος-όλου είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το χέρι-μέλος.

Μέσα από αυτή την αναλογία κατανοούμε ότι η ομαλή λειτουργία μίας ομάδας και στο Survivor είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθουν οι παίκτες στις αντιξοότητες. Όλοι λοιπόν, θέλοντας και μη, καλούνται να λειτουργήσουν ομαδικά, όσο κι αν τα επιμέρους κίνητρα και οι στόχοι τους είναι προσωπικοί. Γιατί το βασικό ζητούμενο για όλους είναι η επιβίωση. Και όσοι έρχονται σε σύγκρουση με την ομάδα και απομονώνονται αποχωρούν.

Το ατομικό συμφέρον όμως υποβόσκει και καθορίζει πολλές φορές τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους. Όσο το παιχνίδι οδεύει προς το τέλος του, τόσο πιο πολύ  γίνεται αντιληπτό από τους τηλεθεατές ότι ο καθένας παίζει για τον εαυτό του, αφού ένας είναι αυτός που θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.

To Survivor, λοιπόν, είναι στη βάση του είναι ένα ατομικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι το οποίο αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας, όπου πάρα πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να γίνουν συνοδοιπόροι αλλά υπόγεια δρουν ατομικιστικά και ωφελιμιστικά.

3 σκέψεις σχετικά με το “Ομαδικό ή ατομικό;

  1. Θα συμφωνήσω ότι είναι κατά βάση ένα ατομικό παιχνίδι.. αφού στο τέλος ένας είναι ο νικητής. Η νίκη του όμως θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία του μέσα στην ομάδα που ανήκει.. μέσα στην ομάδα θα δείξει τον χαρακτήρα του, τις ικανότητες του, τις σχέσεις που δημιουργεί.. εκεί θα κριθεί από τους συμπαίκτες του πρώτα και μετά από το τηλεοπτικό κοινό..

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.